Koulu on loppu ja kesäloma alkaa. En tiedä miksi, mutta vietän tämän kesän näköjään Ruotsissa. Liukkosen perheeseen kuuluu äiti, isä ja kaksi ikäistäni kaksoitytärtä. Liukkonen on pönäkäntuntuinen mies ja tiedän, että hän juo paljon viinaa. Hän on jotain isäni laivatuttuja. Niin, isäni on nykyään laivassa töissä taas monen vuoden jälkeen.

Liukkoset asuvat Tukholmassa Huddingessa. Talo on suuri punatiilinen kerrostalo ja Liukkosten asunto on talon neljännessä kerroksessa. Tytöt ovat vaaleita ja kauniita, mutta niillä on ihan omat leikkinsä. Äiti on päivisin kotona ja hän on ihan mukava. Olen aika paljon sisällä kun en tunne ketään sieltä. Joskus käyn pihalla ja kävelen jonkun matkaa ostoskeskukselle päin. Niitten äiti laittaa kyllä hyviä lettuja ja se lasipurkissa oleva  mansikkahillo on jotain se. Aika kävi kyllä pitkäksi.

Äitini ja isäni käyvät pari kertaa katsomassa kesän aikana. Lopulta koittaa kotiinlähdön aika ja viemme Suomeen mennessämme pikkuveljelleni Sakkelle Monark merkkisen polkupyörän. Sakke on kohta jo kuusivuotias, eikä hänellä ole omaa pyörää.

Ei se siitä pyörästä kovin paljon pidä. Kun hän näkee pyörän niin ei ole ollenkaan tyytyväinen vaan ottaa pyörästä kiinni ja heittää sen alas mäkeen. Sinne jäi pyörä nököttämään ja pikkuinen kiukkuinen poika seisomaan mäen päälle.

Ai niin, Fordsonkin on sitten vaihtunut Pobedaksi. Yhtenä päivänä auto lähtee taas itsekseen vierimään pitkin jyrkkää alamäkeä. Sakke roikkuu ovenkahvassa kiinni ja yrittää pidellä autoa, mutta tietäähän sen kuinka siinä käy. Käsi on pakko irroittaa oven kahvasta ja auto jatkaa matkaansa tien yli suoraan pellolle ja jää sinne seisomaan. Tällä kertaa kukaan ei ollut syyllinen. Hiukka naurutti koko juttu, vaikka en sitä näyttänyt.

Rakennamme kolmannen majan kun kesää on vielä jäljellä. Tämä tulee vielä kauemmaksi talosta siihen hyppyrimäen lähelle keskelle sankkaa metsikköä. Tästä tulee suurin majamme ja viemme sinne kalusteetkin eli vanhojen tuolien istuinosat penkeiksi. Jostain löydämme vanhan puukamiinan ja putkista tehnyt savupiipunkin. Sinnehän se viedään majaan. Toimii se ja saamme tulenkin aikaiseksi. Haemme taas kaupasta lenkkimakkaraa ja paistamme niitä kamiinan avoimesta suuluukusta. Tämä on kyllä majojen maja ja vietämme paljon aikaa siellä ja taas korttia pelaten ja väillä tupakkaa poltellen.